Eroze zubní skloviny
Během léta konzumujeme více ovoce a zeleniny, čerstvé šťávy a oblíbenou vodu s citronem. Pro organismus jsou cenným zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny, takže máme oprávněný pocit, že se o své tělo dobře staráme. Jenže ovoce, zelenina, džusy, sycené nápoje, octy nebo třeba víno obsahují řadu kyselin – a ty představují velké riziko pro naše zuby. Již po několika minutách totiž kyseliny mohou nenávratně poškodit zubní sklovinu tím, že naruší její povrch. Jak erozi předejít? Sklovinu byste měli vystavovat vlivu kyselin co nejkratší dobu – dlouhé vychutnávání v ústech zubům nesvědčí. Zkuste pít třeba ovocné džusy pomocí brčka. S čištěním zubů po jídle počkejte hodinu. Vypláchněte si ústa obyčejnou nebo ústní vodou, pomůžete tak neutralizovat prostředí v ústech. Pro čištění zubů volte jemné, měkké zubní kartáčky.